Eticheta in dojo

Dojo este locul sacru unde ne antrenam atat fizic cat si mental.

Pentru o buna conduita in dojo este bine sa cunoastem urmatoarele reguli de comportament.

1.  Elevii trebuie sa incerce sa nu intarzie la antrenament. In cazul in care nu au reusit acest lucru inainte de a cere permisiunea de a intra in formatia de antrenament, vor trebui sa execute 50 de flotari (adultii) si 20 de genoflexiuni (copiii), iar apoi vor astepta in seiza acceptul lui sensei de a intra in formatie. Aceste exercitii au rolul de a-l face pe practicant sa inteleaga ca este important sa fim punctuali, totodata este si o forma de recuperare a efortului depus deja de ceilalti colegi.

2. Inainte de a intra in dojo scoateti-va incaltamintea, iar dupa ce ati intrat,  asezati-o in ordine. In cazul in care afara ploua sau ninge este indicat sa aveti  o punga in care sa va puneti incaltamintea, pentru a nu murdari podeaua.

3. Daca un elev mai in varsta (indiferent de gradatie) asteapta in spatele vostru sa intre in dojo, acordati-i prioritate la intrarea in sala.

4. Dupa ce ati intrat in dojo, rostiti tare si clar formula de politete in limba japoneza ” Onegaishimasu” (va rog antrenati – ma!).

5. Dupa intrarea in dojo aratati respect, inclinandu-va.

6. Fiti intotdeauna politicosi cu antrenorii, instructorii, elevii seniori si colegii de antrenament.

7. Inainte de inceperea antrenamentului mergeti la toaleta pentru a nu deranja buna desfasurare a orei si pentru a nu pierde din antrenament.

8. In cazul in care ati ajuns mai devreme la antrenament NU AVETI VOIE sa (va) alergati, sa va urcati pe spaliere, sa tipati, sa fluierati, sa va impingeti sau sa va provocati la lupta. Cei care nu vor respecta aceste reguli vor pierde din punctele care ii propun pentru examenul de centura.

9. Insotitorii practicantilor nu au voie sa ramana in sala de antrenament decat daca achita sedinta de antrenament.

10. Este interzis fumatul sau consumul de alcool si seminte in incinta cladirii unde se desfasoara antrenamentele.

11. Tatami (suprafata  de antrenament), saltele si palmarele sunt necesare pentru imbunatatirea tehnicilor studiate. Ajutati cu incredere la aranjarea sau strangerea lor inaintea si la finalul antrenamentului. Cautati sa le protejati.

12. Intotdeauna veniti la antrenamente curat si ingrijit. Nu uitati ca si echipamentul sa fie la fel.

13. Pentru a preveni accidentarile, nu veniti la antrenamente cu unghiile de la picioare si de la maini netaiate si nespalate. Fetele precum si baietii care au parul lung sunt obligati sa participe la antrenamente numai cu parul prins.

14. Pentru a preveni accidentarile  nu purtati agrafe sau bijuterii in timpul antrenamentului.

15. Este bine sa nu mancati cu o ora inaintea antrenamentului.

16. In cazul in care aveti o problema de sanatate anuntati inainte de inceperea antrenamentului. Sensei va va recomanda ce tip de exercitii vi se potrivesc in situatia voastra.

17. Cand auziti shigo ( alinierea pentru antrenament) asezati-va  in formatie in ordinea gradatiilor si a vechimii. Fiti modesti! Nu va impingeti pentru a va aseza inaintea colegilor de aceeasi gradatie cu voi. Mult mai important decat locul pe care il ocupi in formatie este respectul si disciplina.

18. Cand sempai anunta mokuso (meditatie), inchideti ochii si concentrati-va pe repiratia abdominala, in tanden, golindu-va mintea de orice gand. Mokuso face parte din ceremonialul de salut. Tratati cu respect aceasta parte a ceremonialului pastrand in permanenta linistitea.

19. In timpul antrenamentului ascultati cu atentie si seriozitate indicatiile pe care le primiti.

20. Cand sensei iti acorda atentie corectandu-ti anumite miscari, fi recunoscator, arata respect, inclinandu-te si rostind ” onegai shimasu” (“va rog, antrenati-ma!”).

20. Cand folositi echipamente suplimentare de antrenament, hojo undo,  faceti-o cu grija, alegeti greutatea corespunzatoare nivelului vostru de pregatire pentru a nu va rani, iar dupa folosire  puneti-le la locul lor in ordine.

22. In cazul in care sunteti decisi sa urmati aceasta cale (do) a karate-ului trebuie sa va revizuiti putin viata. Cei care fumeaza vor trebui sa dea dovada de tarie de caracter si sa renunte la acest viciu care nu aduce nici un beneficiu sanatatii.

23. De cate ori iesiti din dojo, rostiti tare si clar “Arigato gozaimashita!” (multumesc pentru antrenament!”.

24. Procutati-va cat mai repede echipamentul necesar pentru a va antrena in conditii corespunzatoare.

25. Participati la competitiile si la stagiile organizate de catre club pentru a va imbunatati in permanenta nivelul de pregatire. Toate aceste participari va vor aduce puncte care va vor fi necesare pentru a intra in examenul de grad.

26. Nu va autopropuneti pentru examenul de grad. Fiti rabdatori si modesti si  asteptati ca propunerea sa vina din partea lui sensei.

27. Fiti atent doar la antrenament. Nu stati de vorba in timpul antrenamentului.

28. Cel mai mare adversar al nostru, suntem noi insine. Nu cautati sa demonstrati tehnicile invatate pe oamenii care sunt lipsiti de aparare in fata voastra (ex: frati, surori, colegi de scoala, etc).

29. Ca o dovada de respect pentru munca depusa de cei care te antreneaza, nu uita sa iti achiti contributia lunara la timp, intre 20 – 28 ale lunii in curs pentru luna urmatoare.

Toate aceste reguli sunt menite sa va ajute sa progresati pe calea DO, calea spiritului si a mintii.

Nu exista progres fara disciplina si respect. Karate-ul incepe si termina cu respect, aceasta fiind doar una dintre semnificatiile ce stau la baza salutului RITSU-REI, cand intri sau iesi din dojo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.